Monday, April 15, 2013

:: Sambal Hitam ::

Assalamualaikum..


Ni Sambal hitam.my pebret..kalau nak tahu ni makanan orang pahang..
sebab kale dia hitam, panggil la la sambal hitam..yang hitam tu sebenarnya belimbing buluh yang dah direbus sampai kecut..nak buat senang sangat hihi..




ikan bilis ditumbuk kasar 

 cili padi, bawang merah & bawang putih ditumbuk juga..kalau boleh tumbuk la sampai lumat..tapi aku malas harhar..nak guna blender pun boleh..tapi masa buat sambal ni aku berdua je kat umah dengan tariq.dia pulak tengah tido, tak boleh kacau..kang tak siap sambal aku..


belimbing buluh yang dah di rebus..aku guna dalam 3 sudu..lenyek2 je dengan lesung..belimbing ni aku amek masa balik kg minggu lepas.


Semua bahan-bahan kat atas aku main agak-agak je..tak reti nak sukat.ikut suka aku je nak letak banyak mana..cili padi tu kalau sape suka pedas boleh la taruk banyak-banyak..

Tumis cili padi, bawang merah & bawang putih dengan minyak..jangan guna air pulak ye hihi
pastu masukkan belimbing rebus dan ikan bilis..tambah air sikit..
goreng sampai agak-agak garing..tapi aku suka tak berapa garing sangat..
aku tak letak garam dalam sambal ni sebab belimbing rebus tu dah masin..
masa rebus belimbing, mak dah letak garam sekali..
ada orang letak kicap dalam sambal ni tapi aku tak letak pun.
sebab aku tengok mak aku buat macam tak letak je..
ke aku yang tak nampak dia letak kicap haha..



Dah siap..aku buat lebih sebab nak bagi kakak ipar sikit & nak bagi member..
mak buyung mengidam, nasib rumah blok sebelah je hihi..
orang johor pun suka makan sambal hitam ni hehe..


1 comment:

  1. hehe.. phg pn belah jerantut je yg tau..mcm kite2.. hoho.. terbaik!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...